DOLAR 35,7647 0.03%
EURO 37,3559 -0.47%
ALTIN 3.149,94-0,02
BITCOIN 36442880,71%
İstanbul
11°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER
EFT ve Havale Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir

EFT ve Havale Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir

ABONE OL
30 Mayıs 2020 12:23
EFT ve Havale Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EFT ve Havale Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir Havale/EFT ile ödeme, EFT havale farkı, Havale nedir, Eft ücreti ne kadar, Havale Nasıl Yapılır, Eft ne zaman hesaba geçer, Eft nasıl Yapılır, EFT saatleri 2020.

EFT Nedir

Elektronik Fon Transferi (EFT) ülkemizde ilk 1 Nisan 1992’de T.C.M.B bünyesi dahilinde sistem devreye girmesiyle beraber başlatılmıştır. Kısa açıklaması ise iki farklı olan bankaların arasında TL türünde ödemenin gerçekleştirilme işi olarak ifade edilebilmektedir.

Daha fazla içerik ve detay için EFT İşlemleri sayfamızı buradan inceleyebilirsiniz.

EFT Saatleri: Gün İçi Transfer Saatleri Kaça Kadar?

Türkiye’de E.F.T sistem T.C.M.B tarafından işletilmektedir ve bu sistem çerçevesi ise T.C. Bankalar Kanunu ile düzenlenir. Gün içerisindeki işlemleri sabah 08:30 saatlerinden akşam 17:30 saatleri arasında işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Sistemin sorumluluğu ise yine Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndadır (T.C.M.B)

Bunun haricindeki EFT Nedir Nasıl Yapılır adlı yayınımızı da değerlendirebilirsiniz.

Günümüzde teknoloji gelişimi ile beraber EFT sisteminin kullanılmasıyla kişiler, bankalar tarafından geliştirilmiş olan telefon bankacılığı veya internet bankacılığı gibi hizmetleri kullanıp birçok işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler.

EFT işleminin gerçekleştirilmesinde 4 ana unsur yer alır. Bu unsurlar özellikle gerekli kılınmıştır ve bunlar gönderen, alıcı, gönderenin bankası, alıcının bankası şeklinde olur. Bu bilgilerin eksiksiz ve doğru yazılması sonucunda bu para bankalar tarafından işleme alınarak onay aşamasına geçer.

EFT/Havale yaptıktan sonra EFT Ne Zaman Hesaba Geçer diye merak edenler için hazırladığımız bu yayına da bakabilirsiniz.

Sistem onayı ile yatırılan para miktarı karşı taraftaki alıcının hesabına transfer olur. Bu işlemlerin yapılması EFT ile oldukça hızlı bir şekilde yapılır.

Havale Nedir?

Hesaplar arası para transferi yapılması için gerekli olan işlemler olarak kabul edilir. EFT sisteminde gerçekleştirilen işlemler havale ile gerçekleştirilemez.

Havale işlemlerini mektuplar, bilgisayar yahut banka yolları ile gerçekleştirilebilmektedir. Havale işlemlerinin başlanması için öncelikle hesap sahibi bireyin onayı gerekmektedir. Havale fiyatları bankaların sözleşmelerine göre değişimler göstermekte olup her bankada ayrı ücretler alınır. EFT işleminde dört ana unsur bulunurken, havale ile bu istenilen bilgiler daha uzun ve zaman almaktadır.

EFT ve Havale Arasındaki Farklar Nelerdir
  • EFT işlemlerinde bankalar arası para transferi yapılırken Havale ile aynı bankanın arasında transfer işlemi yapılır.
  • EFT gün içerisinde bankaların çalışma saatlerinde gerçekleştirilir, Havale ise 24 saat boyunca işlemleri gerçekleştirir.
  • EFT ücretlerinde 8.000 TL’den az işlemler için en düşük 20 kuruş ücret alıp, 792.000 TL üzerinde bulunan ödemelerde ise en yüksek 19.80 TL alırken, Havale işlemlerinde ise bankaların şubelerinde daha fazla ücret alınır.
  • EFT onay süreleri oldukça kısadır, havale ise biraz daha zaman alabilmektedir.
  • EFT işlemleri adına kişilerden istenilmekte olan bilgiler kısa bilgilerdir Havale işlerinde ise işlemler daha uzundur.

Kaynakça:

http://eftemkt.tcmb.gov.tr/

http://www.tcmb.gov.tr/


Yapılan işlemlerin iptali için dilerseniz EFT Nasıl İptal Edilir adlı makalemizi inceleyin. EFT Saatleri Ücretleri: Bankaların EFT Saatleri Kaça Kadar? Akbank, Ziraat, Bankası, İş bankası, Vakıfbank, Halkbank, Finansbank EFT-Havale saatleri en son kaç? Bu ifadelere ilişkin ayrıntıları da Mevduat Faizi EFT-Havale yayınlarımız içerisinde bulabilirsiniz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ