Elektronik Fon Transferi ( EFT ), iki banka arasında gerçekleşen para transferi işleminin adıdır. İki farklı banka arasında gerçekleşmesi sebebiyle, farklı zamanlarda transfer işlemi yapılmaktadır. Eft ne zaman hesaba geçer sorusuna verilebilecek cevap oldukça nettir. Çalışma saatlerinde ve yoğunluğun olmadığı saatlerde 10 dakika ile 15 dakika gibi bir sürede transfer işlemi gerçekleşmektedir. Gün sonu gibi saat dilimlerinde ve bazı özel durumlarda, 30 dakikayı bulduğu görülse de yarım saatten daha uzun sürmeyecektir.
Eft Aynı gün hesaba geçer mi? Farklı banka için eft hesaba ne zaman geçer? Bankalar arası eft işlemi eğer ki, transfer saatini geçmediyseniz aynı gün karşı taraf olarak seçtiğiniz hesaba gidecektir. Eft kaç günde hesaba geçer şeklindeki yaklaşımlar hafta içi bekleme yapılmadan aynı gün mesaiden önce verilen talimatlar işleme alınmaktadır. Bankalar arası eft işlemlerinde 16.00 dan önce verilen talimatlarda aynı gün hesaba geçmektedir. Bu işlem tüm bankalarda bankacılık sisteminde genel kabul görmüş bir kuraldır.
Dilerseniz bir önceki bağlantımız olan EFT Saatleri: Bankaların EFT Saatleri Kaça Kadar? adlı yazıyı inceleyin. EFT saatleri ve ücretlerinin güncel detayları ile yazımızdan bilgi alabilirsiniz.
Söz konusu eft işlemi 16.00 dan sonra verilen bir talimat ise, eft ne zaman hesaba geçer? Sorusuna yanıt ise ilk iş günü sabah 10.00’dır. Eft kaç günde hesaba geçer? denildiğinde sanki günlerce, sürüyor gibi algılanıyor olsa da, eft işlemleri; Cuma mesai bitiminden sonra verilen bir talimat değilse, aynı gün işleme alınır.
Gün içinde dakikalık aksamalar, yoğunluk sebebiyle gerçekleşir. Çalışma saatleri dışında talimat verilmesi durumunda, hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle, 2 gün sadece hafta sonları beklemektedir. Doğal olarak da resmi tatillerde yine aynı şekilde mesai bitiminden sonra verilen talimatlar bekletilerek resmi tatil bittiği gün mesai saati başlamasıyla eft işleminiz, ilgili hesaplara belirlediğiniz tutarın aktarılmasını gerçekleştirecektir.
Eft işlemine belirlediğiniz saat oldukça önemlidir. Eft kaç saatte hesaba geçer gibi düşünülesi bir durum olmasa da eft işlemi sadece, mesai saatleri içerisinde bankalar arası çalışmaktadır. Aynı banka içinde farklı hesaplara aktarılan paralar gibi düşünülmemesi gerek eft işleminin. Gece yapılan eft kaç saatte hesaba geçer? Eft hesaba ne zaman geçer? Gibi anlamı bütünlüğü aynı olan soruların cevapları ise yukarıda da belirtildiği gibi, sabah mesai saati başladığından ilgili hesaba belirlediğiniz tutar gönderilecektir.
Eft işlemi yukarıda da belirtildiği üzere, hafta sonu ve resmi tatillerde gerçekleşmemektedir. İnternet bankacılığı sistemi üzerinden yapılan, işlemler de dahi bekletilmektedir. Eft işlemi her iki bankanın karşılıklı olarak, aktif çalışıyor olması durumuna bağlı yapılan bir işlemdir. Rutin olarak, hafta sonu yapılan eft ne zaman hesaba geçirilir, pazartesi mesai başlangıcıyla karşı hesaba ilgili transfer gerçekleşecektir.
Eft hesaba ne zaman geçer ile ilgili bu sistemi detaylı olarak incelemeniz ve detayını bilmelisiniz. Cumartesi günü hafta sonu resmi tatil günü olması sebebiyle, cumartesi eft olur mu? Sorusuna cevap olarak, hayır cumartesi eft olmaz.
Eft süresi, bankalar arasında ya da işlemi yapan kişiden kişiye göre dahi değişebilmektedir. Eft işlemleri genellikle, aynı gün mesai başlangıcı ile mesai bitimi arasındaki saatlerde gerçekleştirilmektedir. Eft süresi ile ilgili en çok merak edilen sorular ise, eft ne zaman geçer, eft ne zaman yatar, eft ne kadar sürede hesaba geçer gibi, sıklıkla merak edilen sorulara verilebilecek ortak ve net bir cevaptır. Eft işlemleri, mesai saatlerinde aynı gün en fazla 15 dakika gibi bir sürede ilgili karşı hesaba geçecektir. Oldukça özel bir durum olmaması halinde!
İleri tarihli eft işlemi ise, müşterisi olduğunuz bankanın internet şubesinden ya da mobil bankacılık işlemlerinden yapabileceğiniz gece vakti bile olsa eft işlemini kayıt altına alabileceğiniz bir durumdur. Bankanın internet bankacılığı üzerinden gerekli talimatı oluşturup, mesai saatleri içinde bir saat belirlemeniz halinde seçtiğiniz saat ve dakikasında alacaklı kişiye ilgili rakam transfer olacaktır. Bu işlem de ileri tarihli eft işlemi olarak adlandırılmaktadır. İleri tarihli eft ile eft hesaba ne zaman geçer sorusuna cevap ise mesai saatleri içerisinde sizin belirlediğiniz tarihtir.
Geç eft işlem saatleriyle ve ücretleriyle ilgili bir konudur. Normal şartlarda eft saati 9.00 ile 16.00 saatleri arasındadır. Ancak müşterisi olduğunuz bankadan 16.00 eft saatini kaçırdığınız halde o gün içinde eft yapılmasını talep edebilirsiniz. Bu tip durumlarda özel koşullarla eft işlemleri sunulmaktadır. Normal eft ücreti örnek vermek gerekirse; 6 TL iken, 16.00 ile 17.15 saatleri arası 8 TL gibi bir fiyattan yardımcı olmaktadır ilgili bankanız.
Yapılan bu ekstra işleme geç eft denilerek acil nitelikli ya da unutulan ödemeler aynı gün içinde karşı hesaplara gönderilmektedir.
Genellikle, hiçbir bayramda yani resmi tatillerde eft yapılmaz. Bayramlarda yapılmaması sebebiyle, arife günleri yarın gün tüm bankalar işlem almakta ve bu tip eft muadili acil işlemleri yapmaktadırlar. Eft işlemleri bayramda yapılır mı? Yapılamaz ise, eft hesaba ne zaman geçer? diye sorulduğunda ise, bayram bitimindeki ilk mesai günü saat 9.00 da bekleyen eft işlemleri sistem üzerinden çekilerek gönderilmektedir.
Öncelikle şu bilinmelidir ki, eft işlemlerinin onayı Merkez Bankası’ndan alınması nedeniyle bazı zamanlarda gecikmeler yaşanmaktadır. Bu tip olasılıklar her eft işleminde bulunmaktadır. Her eft işlemini yapmanın ardından eft hesaba ne zaman geçer diye düşünmemelisiniz. Eft işleminiz bazı onaylar üzerinden geçmesinin ardından karşı alacaklıya gönderilmektedir.
Bir başka eft işlemlerinde ki önemli detayları ise, doğru bölgesinden batı bölgesine yapılan eft’ler de kaçakçılık şüphesi nedeniyle, “kara para” gibi bir durum olduğunu düşünerek, bloke edebilmektedirler.
Bireysel hesaplarda transfer limiti genellikle bulunmamaktadır. Ancak kurumsal hesaplarda transfer limiti vardır ve belki de bu limite de takılabilmektedir. Bu durumlarda, ilgili bankanın şubesine giderek, durumun detaylarını öğrenebilirsiniz. Müşteri temsilciniz ödemenin hangi aşamasında sorun yaşandığını görecek ve size yardımcı olacaktır.
Eft işlemleri iki banka arasındaki para transferi olması nedeniyle, bazı durumlarda sizin gönderdiğiniz bankadan takılmadan geçerken, karşı bankanın alacağında bekleyen durumda da olabilir. Bu tip durumlarda karşı tarafın bankasıyla irtibata geçmesi ve parayı hesabına iade ettirmesi gerekecektir.
Eft hesaba geçmedi problemlerine neden olacak bir başka durum ise; Iban numarasının yanlış girilmesi ya da alıcı ad-soyad bilgisinin yanlış girilmesidir. Bilgileri yanlış girmeniz durumunda eft hesaba geçmez. Banka tarafından, hesabınıza iade edilir. Bankanın yoğun olduğu saatlerde bu durum yaşanırsa iadede gecikmeler olabilir.
Eft resmi ortamda para akışı işlemi olması, birçok ödemenin bir bakıma teminatı olabilmektedir. Eft hesaba ne zaman geçer, geçerse kaç gibi gelir. Sorularının alt nedeni belki geçmiş dönemlerde eft işleminizin takılma riskleridir. Yüksek rakamlarda transferler yapılması halinde, bu işleminiz mutlaka merkez bankası ve ilgili banka yönetim ekibinin inceleneceği nedeniyle, bazı aşamalardan geçmesi durumu uzun süreli eft hesaba ne zaman geçer sorusuyla karşılaştırmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.