DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22335030,63%
İstanbul
25°

AÇIK

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER
Konut Kredisi Masrafları

Konut Kredisi Masrafları

ABONE OL
26 Temmuz 2020 13:54
Konut Kredisi Masrafları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konut kredisi başvurusu sayesinde aldığınız ev için birtakım masrafları da zorunlu olarak karşılamanız gerekmektedir. Yapacağınız masraflar kullanmakta olduğunuz konut kredisi vadesinin bitiş tarihine kadar zorunlu bir şekilde devam eder ve vade sonrasında ise kişisel tercihe dayanır. Aşağıda başlıklar altında konut kredisi masrafları nelerdir sorusuna ilişkin birçok cevap bulabilirsiniz. Konut kredisi masrafları kredi kullanan tüketiciye ne tür işlemleri getirir?

Konut kredisi kullanan tüketiciye yapılan zorunlu sigorta

Her banka kurumları tüketicilere hangi opsiyon üzerinden kredi seçeneği sunarsa bile yine bu tüketicilere ferdi kaza veya hayat sigortası yapmalarını isterler. Bu şartlar kimi zaman kampanya kapsamında iken istenebilmektedir. Bankalara göre hayat sigortası yahut ferdi kaza sigortası yapılması şarttır. Yapılacak olan sigorta ücretleri değişik oranlarda dalgalansa dahi minimum hayat sigortası 92 TL olarak başlar. Yapılacak olan hayat yahut ferdi kaza sigortası, kredi vadesinin geçerli olduğu sürece devam etmekte ve tüketicinin aldığı krediden kesilmektedir. Sigorta bedeli genelde bankaların belirledikleri prosedürlere göre işlese dahi kimi durumlarda değişiklik gösterebilmektedir.

Konut kredisi kullanım masrafı (kredi dosya masrafı ne kadar?)

Bankalar kişilerden kredi verme şartıyla hayat sigortası yapmalarını istediğini yukarıdaki cümleler arasında kullanmıştık. Peki, hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu? Bu konu hakkında ne biliyoruz?

Tüketici hakem heyetleri bu konu hakkında zorunlu olmadığını bildirmekte. Yani bankaların sizden istediği hayat sigortası veya ferdi kaza sigortası zorunlu değil hatta bankaların uyguladığı bu sistem etik değildir. Bunu bizzat Tüketici Hakem Heyeti söylemektedir. Daha önceden bu konu hakkında bir makale, editör arkadaşlarımız tarafından kaleme alınmıştı. Dilerseniz konu altında verdiğim linke tıklayarak daha fazla detay bulabilirsiniz. Bankaların işleme koyduğu kredi masrafları tüketicilerden bir defaya mahsus olmak şartıyla alınmakta ve yine tüketicinin onaylanan ev kredisinden bu ücretler kesilmektedir. Dosya masrafları minimum %0,5 olarak hesaplanmakta. Ancak kredi tutarına göre değişim gösterebilmekte ve yüksek kredilerde daha yüksek bir dosya masrafı ile karşılaşmanız mümkündür. Bu kesintiler kredi tahsis ücreti olarak konut kredisi masrafları içerisine eklenir.

DASK ve Konut kasko paketleri masrafları

Kredilendirilmiş bir şekilde alınmış olan ev vadesi bitene kadar düzenli ve zorunlu bir şekilde yapılması gereken konut kredisi masrafları içinde ayrıca DASK ve konut kaskosu yer alır. Doğal afet sigortası (DASK) ve konut kaskosu bankaların talep ettikleri arasındadır. Aslında DASK zorunlu olarak yasalarla da çevrelenmiş durumdadır. Yani zorunlu olarak doğal afet sigortası yapmanız istenmektedir. DASK yine konut kaskosuna göre daha uygun bir sigorta şeklidir. DASK konut kredisi masrafları 133 TL gibi bir fiyat ile başlamaktadır. Konut kaskosu ise kapsadığı içeriğine göre farklı fiyatları doğurabilir. Konut kaskosunda fiyatın belirlenmesindeki en önemli madde ise evin kaç metrekare olduğudur. Günümüzde genel olarak konut kasko bedeli yıllık 158 TL gibi fiyattan başlar.

Ekspertiz masrafları ne kadar tutar?

Diler sıfır daire dilerseniz ikinci el bir ev almak için konut kredisi kullanın bankalar sizden konut kredisi masrafları olarak ekspertiz ücreti alırlar. Ekspertiz yani bilirkişi ücreti genel olarak dosya masrafları içerisinde yer alır. Ekspertiz ücretleri yine kullanılan kredi tutarına göre değişiklik gösterebilir. Aslında konut almak için kredi başvurusu yaptığınız bu işlemlerde ekspertiz ücretinin kredi ile alakasının bulunması oldukça saçma gelebilir. Zira bana öyle geliyor. Çünkü ekspertiz ücretini bankanın almadığını firmalara ödeneceğini söylerler. Bilirkişi alınacak olan konut için gerekli incelemeleri yaparken evin metrekare durumuna göre fiyatın çıkarılması gerekirken başvurulan krediye göre fiyat çıkarmaları oldukça düşündürücü. Bu konu hakkındaki yorumlarınızı aşağıda bekliyor olacağım. Zira günümüzde ekspertiz ücreti için ödenen tutar 360 TL ‘den başlar. Ortalama 800 TL – 1000 TL oranlarıyla karşılaşırız.

Kredi erken ödeme tazminatı masrafları

Bankalar kurumları aldığınız kredilerden vadeleri ile kar payı çıkarmaktadır. Yani bu durum şunu ifade eder. Siz vadesi gelmeyen bir kredinin borcunu ödemeye çalıştığınız zaman vadesi gelmediği için erken ödeme tazminatı alırlar. Zira vadesi gelince daha çok para alacakları için sizin erken ödeme yapmanız onların işine gelmez. Gününden önce kapatacağınız kredi borcu için bankalar tarafından hesabınızda erken kredi kapama tazminatı kesintisi yapılacaktır. Bu kesintiler kullanılan kredi tutarına göre farklı oranları oluşturur fakat günümüzde en düşük erken ödeme tazminatı %2 oranındadır. Dikkat ettiyseniz ilk açıklamalarda Tüketici Hakem Heyetinin bu konuda ifadelerde bulunduğuna değinmiştik. Daha önceden bu konu ile alakalı makaleler de yayınladık. Dilerseniz bu makalelere de göz gezdirerek bankaların zorunlu diye aldığı birçok gideri geri alabilirsiniz. Buna kullanmadığınız kart için ödediğiniz kart aidatı dâhil!

Ekspertiz ücreti nasıl geri alınır?

Konut kredisi masrafları düşürme yöntemleri nelerdir?

Konut kredisi masrafları düşürülebilir mi? daha önceden karşılaşmadıysanız lütfen incelemeye devam ediniz. Kullandığınız konut kredisindeki ekspertiz masrafları ve konut kaskosu harcamalarını düşürebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, bunun için yalnızca dikkatli olmanız gerekmektedir. Aslında dikkat sayesinde birçok gideri azaltabilirsiniz. Banka kurumları bir işlemin yapılmasının gerektiğini söylediğinde aslında ne yapmanızı söylemez. Bankalar bu tür işlemleri yapmak istediğinde izin vermemenizi ve dışarıdaki sigortacılık ajanslarına sizin başvurmanızı öneririz. Zira banka kurumları bu işlemleri yaparsa daha çok ücret elde edeceklerini biliyorlar. Sigorta acentesine başvuruda bulunurken yine en uygun nasıl yapılacağını ve gerekli açıklamaları sorun.

Ayrıca konut kredisi masrafları alanında karşılaşabileceğiniz diğer giderler ise şunlardır;

  • İpotek tahsis ücreti: Kredi veren banka kurumlarınca teminat olarak alınacak olan ev üzerinde ipotek işlemlerinde alınan ücrettir.
  • İpotek fekki ücreti: Konut kredisi ve taşıt kredisi seçenekleri gibi teminat içeren kredilerde ipoteğin kaldırılmasındaki süreçte işlenen evraklar için bankanın talep ettiği ücrettir. Her banka bu ücreti talep etmez ancak yine de karşılaşabileceğiniz bir masraf türüdür.
  • Erken ödeme cezası: Yukarıda buna örnek vermiştik. Ancak atlayanlar için bir daha açıklayalım. Konut kredilerinde ödemeyi vadesinden önce yapanlardan bankalar %2 oranında ücret kesintisi yapar. Kredi borcunuzu erken ödemeniz halinde vereceğiniz tazminattır.
  • Hesap işletim ve Ekstre gönderim ücretleri: Kredi geri ödeme sürecinde isminize açılmış olan hesap içerisinden bir hesap işletim ücreti kesilir. Kredi ödeme durumunu içermekte olan ekstre gönderim ücretleri genelde banka tarafından kesilebileceği gibi kişilerden de alınabilmektedir.

Daha önceden hazırlanan başlıklara da bakmanızı öneririz. Kart aidatı geri alma linke tıklayarak konu içeriğine bakabilir ve işinize yarar bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ekspertiz ücreti nasıl geri alınır diyorsanız kredi erken ödeme tazminatı masrafları başlığına bakabilirsiniz. Konu altında link verdik.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.