DOLAR 32,4389 0.06%
EURO 34,4672 -0.15%
ALTIN 2.486,590,16
BITCOIN 2038840-2,95%
İstanbul
19°

AÇIK

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER
Kırık Vade Nedir? (2020 Güncel Rehber)

Kırık Vade Nedir? (2020 Güncel Rehber)

ABONE OL
14 Eylül 2020 11:43
Kırık Vade Nedir? (2020 Güncel Rehber)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yatırım araçlarını araştırdığınız zaman karşınıza birbirinden farklı seçenekler çıkmakta olduğunu görebilirsiniz. Kırık vade kelimesi de yatırım araçlarında sıklıkla karşımıza çıkan kelimelerden birisidir. “Kırık vade nedir?” sorusu ise bu kelimeyi ilk defa duymuş olan kişiler tarafından sık bir şekilde sorulmaktadır.

Kırık vade, yatırım araçlarında sıklıkla karşımıza çıkan vadeli hesaplar için kullanılmakta olan kelimelerden birisidir. Bankalarda vadeli mevduat hesabı açtırdığınız takdirde bu hesap genellikle 1 ay, 3 ay, 6 ay ve 12 ay şeklinde açılır. Genellikle bu vadeler arasında sunulduğu gibi farklı vadelerle de sunulabilmektedir. Bu tarz açılan vadeli mevduat hesaplarına da kırık vadeli hesap denilmektedir. Kırık vade ile hesap açılacağı zaman bu hesap minimum 1 gün şeklinde açılmaktadır. Aynı zamanda farklı gün limitlerinde de sunulabilmektedir.

Kırık Vadeli Hesap Açılması

Kırık vadeli hesapların neden açıldığı da merak edilmektedir. Tüketiciler kısa dönemde nakit ihtiyaçları yaşanması durumunda sık kullanılmakta olan 3 aylık veya 6 aylık gibi vadelerde hesap açılışına gitmeyerek daha kısa süre içerisinde nakde dönüştürebilmek için kırık vadeli hesap tercih ederler. Kırık vadeli hesap açılacağı sırada sunulmakta olan faiz oranları aylık olan oranların altında olacak şekilde sunulmaktadır. Bu şekilde olası daiz kayıpları da önlenebilmektedir.

Kırık Vadeli Hesap Erken Kapatılırsa Faiz Alınabilir Mi?

Vadeli hesap açtırdığınız zaman tüketicilerin nakit ihtiyaçları doğduğu durumlarda vadeli hesap kapatılırsa o güne kadar olan faiz alınamaz. Vadeli hesap açıldığı takdirde faizin hak edilebilmesi için vadenin bittiği tarih beklenmelidir. Erken kapanması gibi durumlarda faiz alacağından da vazgeçilmektedir. 6 aylık şeklinde açtığınız hesabı 3 aylıkken kapatmanız durumunda o zamana kadar ki faiz alacağınızdan da vazgeçmiş olursunuz.

Bankaların mevduat hesapları evresinde sunduğu imkanlar değişim göstermektedir. Bu noktada kırık vadeli hesap açacağınız noktada da gerekli bilgiyi alabilmek için bankanın sizlere sunduğu imkanlara göz atmanız gerekmektedir.

Kırık Vadeli Hesapta Hesap İşletim Ücreti Ödenir Mi?

Bir vadeli hesap açacağınız sırada bu hesabınız için vade süresinde herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Bankayla hesap açılışı yapılacağı evrede imzalanmış olan sözleşmelerde belirtilen mevduat hesaplarından işletim ücretleri tahsilatı yapılablmektedir. Fakat yargıtayın son kararına göre bankalar hesap işletim ücretleri noktasında tahsilat yapamamaktadır. Bazı bankalar vade süresinde hesap işletim ücreti almıyor olsa da vade dönüşü yapılmasıyla beraber vadesiz hesaptan hesap işletim ücreti alınabilmektedir.

Kırık Vadeli Hesap Her Banka Da Var Mı?

Yatırımlarını kırık vadeli hesap üzerinden yapacak olan kişiler bu yatırımlarını özellikle hangi bankadan yapmaları gerektiğini merak etmektedir. Kırık vadeli hesap açılışı evresinde her bankanın sizlere sunduğu faiz oranıyla imkanlar değişim gösterebilmektedir. Bu noktada doğru banka ve yatırım süresi seçmeye özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bakıldığı zaman ülkemizde neredeyse bütün bankalarda kırık vadeli hesap açılabilmektedir. Bu hesabın açılışı evresinde sürekli kullanmış olduğunuz bankayla iletişime geçeceğiniz zaman sizlere verecekleri faiz oranı diğer bankalara göre daha yüksek seviyede yer alabilecektir. Bankaların kısa süreli nakit çevirimleri evresinde sunmuş olduğu farklı hesaplarda bulunmaktadır.

Merkez Bankası’nın son yapmış olduğu düzenlemelerle beraber hesapların bir yılı aşması gibi durumlarda kırık vade uygulanmaktadır. Bu uygulamadan önce ise bankalarda genellikle 29, 32 ve 45 günlük gibi yüksek faize sahip hesaplar açılıyordu. Bir yıldan kısa süreli olan hesaplara bankalar değişken faiz oranları uygulayamayabilir. Aynı zamanda TL olarak açılmış olan mevduat hesapları için de döviz endeksli olacak şekilde faiz oranları belirlenememektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.