Sizler de bir şirket açmak mı istiyorsunuz? Bu noktada özellikle de limited şirket kurmak hakkında bilgi sahibi olmak mı istiyorsunuz?
Ayrıca kafanıza takılan çok sayıda soru işareti mi var? Örneğin en çok merak ettiğiniz soruların başında limited şirket tüzel kişi midir sorusu geliyor. Ya da şirket kurmak kaç para acaba cebimde kaç lira olursa özellikle ltd şti açabilir diye merak ediyor iseniz, o zaman hiç endişe etmeyin.
Bu yazıda sizlere bu konular hakkında ve çok daha fazlasında bilgiler vereceğiz.
Hadi dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan hemen başlayalım ve adım adım gidelim. Siz de ”Limited şirket nasıl kurulur?” sorusunun yanıtlarını özellikle kafanızda hiçbir soru işareti kalmayacak bir biçimde alın.
İşin alfabesinden başlayarak ”Limitet şirket nedir?” sorusunun yanıtını vermek gerekir ise şu şekilde bir açıklama yapılabilir:
Gerçek ya da tüzel kişi olduğu fark etmeksizin bir ya da birden fazla kişinin bir araya gelerek kurdukları şirkete verilen isimdir.
Bu noktada hemen ”Limited kısaltması nedir?” sorusunun yanıtını da vermek gerekir ise ltd bu şirketin kısaltmasıdır. Dolayısı ile ltd ne demek sorusuna da bu biçimde bir cevap verilebilir.
Yine bu noktada hemen ”Limited ortaklık nedir?” sorusunun yanıtını da vermek gerekir ise bu tarz şirketlerin ortaklık yapısına limited ortaklık adı verilmektedir. Yine bu noktada limited şirket sermayesi hakkında da bilgi vermek gerekir ise limited şirketlerin esas olan sermayesi bellidir. Bu noktada en ufak bir açıklık mevcut değildir.
Bu noktada en çok kafa karışıklığına yol açan durumlardan bir tanesi olan ”Limited şirket şahıs şirketi nedir?” sorusunun yanıtı ise böyle bir ifadenin olmadığı biçimindedir.
Limited şirket avantajları ve özellikleri hakkında bilgiler vermek gerekir ise şu bilgiler verilebilir:
Şimdi de gelelim bir diğer önemli olan hususa. O da ”Limited şirkette yönetim ve temsil yetkisi kime aittir?” sorusunun yanıtına.
Şimdi bu sorunun yanıtı ise şöyledir: TTK md.370/1 hükmü gereğince; şirket sözleşmesinde eğer aksi ifade edilmemiş ise, temsil yetkisi çift imza ile yönetim kurulundadır. Limited şirketlerde 2 müdür olması durumunda bu durum limited şirketler için de aynı biçimde değerlendirilmektedir.
Limited şirketlerde müdür bir gerçek veya tüzel kişiden ibaret olabileceği gibi birden fazla kimseden de teşekkül edebilir.
Birden çok sayıda müdürün olması halinde bu müdürlerden bir heyet oluşturulur ve bu halde iken müdürlerden bir tanesi şirketin ortağı olup olmadığına bakılmadan genel kurul tarafından müdürler kurulu başkanı olarak atanır.
Limited Şirketlerde ki ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, yalnızca taahhüt etmiş oldukları esas sermaye paylarını ödemekle ve de şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmek ile yükümlü olan kişilerdir.
Sırada adım adım limited şirket kuruluşu hakkında bilgi verilmesi var. Bu aşamada aynı zamanda şirket kurmak için gerekenler de aşağıda adım adım açıklanmaktadır.
Önce ltd şti kurmak için yapılması gerekenleri açıklayalım:
Limited şirket kurma maliyeti ise şu şekildedir:
Kısaca limited şirket nasıl açılır sorusunun yanıtı bu biçimdedir. Internetten şirket kurmak ise limited şirketler için mümkün olan bir durum değildir.
Şirket türleri içinde kendine özel bir yeri olan limited şirketlerin iki yasal mevzuatlar gereği organı vardır. Bunlardan ilki müdürler ve diğeri ise genel kuruldur. Bunun yanı sıra denetçiler limited şirketlerin organları arasında değildir.
Limited şirketlerde olan ortaklık sıfatı;şirket kuruluşu yoluyla, sermaye artırımı ile, birleşme yolu ile ve de tür değiştirme yolu ile asli olarak kazanılır. Tüm bu durumlarda ortaklık hakkının kazanılması ticaret siciline yapılan tescil ile resmiyet kazanmış olur.
Limited şirketlerde ortakların hakları şunlardır:
Şimdi de gelelim bir diğer merak edilen konu olan firma denetimi konusuna göre bu konuda da yasa açık ve nettir.
Yani yeni Türk Ticaret Kanununa göre, anonim şirketler için zorunlu hale getirilmiş olan bağımsız denetim, limited şirketlere de uygulanmaya başlamış durumdadır.
Dolayısıyla, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren l ülkemizde mevcut olan limited şirketler de finansal tablolarını denetletmek üzere genel kurullarınca bağımsız denetçi ya da bağımsız denetçileri seçmekte ve firmalarının denetimlerini gerçekleştirmektedir.
Türkiye de şirket kurmak kadar kurulan şirketlerin sona ermesi de doğal olan süreçler arasındadır. Sona ermesi için şirketin yasanın ilgili maddelerine istinaden iflas etmesi gerekir.
Yine özel sebeplerden ötürü de limited şirketler örneğin organ eksikliği bir nedenden ötürü fesih edilebilir. Yine limited şirketler genel kurul yaptıktan sonra şirket tasfiye kararı verebilirler.
Limited şirketler ile anonim şirketler arasında yer alan en büyük benzerlik her iki şirket türünün de şahıs şirketi olmaması ve sermaye şirketleri olmasıdır. Bir diğer benzerlik ise üstte de görüldüğü gibi bağımsız denetim mekanizmasıdır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.