DOLAR 32,5833 0.21%
EURO 34,8264 0.44%
ALTIN 2.418,66-0,57
BITCOIN 21536990,09%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER
Limited Şirket Nedir? (Özellikleri)

Limited Şirket Nedir? (Özellikleri)

ABONE OL
12 Aralık 2021 20:42
Limited Şirket Nedir? (Özellikleri)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sizler de bir şirket açmak mı istiyorsunuz? Bu noktada özellikle de limited şirket kurmak hakkında bilgi sahibi olmak mı istiyorsunuz?

Ayrıca kafanıza takılan çok sayıda soru işareti mi var? Örneğin en çok merak ettiğiniz soruların başında limited şirket tüzel kişi midir sorusu geliyor. Ya da şirket kurmak kaç para acaba cebimde kaç lira olursa özellikle ltd şti açabilir diye merak ediyor iseniz, o zaman hiç endişe etmeyin.

Bu yazıda sizlere bu konular hakkında ve çok daha fazlasında bilgiler vereceğiz.

Hadi dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan hemen başlayalım ve adım adım gidelim. Siz de ”Limited şirket nasıl kurulur?” sorusunun yanıtlarını özellikle kafanızda hiçbir soru işareti kalmayacak bir biçimde alın.

Limited Şirket Nedir?

İşin alfabesinden başlayarak ”Limitet şirket nedir?” sorusunun yanıtını vermek gerekir ise şu şekilde bir açıklama yapılabilir:

Gerçek ya da tüzel kişi olduğu fark etmeksizin bir ya da birden fazla kişinin bir araya gelerek kurdukları şirkete verilen isimdir.

Bu noktada hemen ”Limited kısaltması nedir?” sorusunun yanıtını da vermek gerekir ise ltd bu şirketin kısaltmasıdır. Dolayısı ile ltd ne demek sorusuna da bu biçimde bir cevap verilebilir.

Yine bu noktada hemen ”Limited ortaklık nedir?” sorusunun yanıtını da vermek gerekir ise bu tarz şirketlerin ortaklık yapısına limited ortaklık adı verilmektedir. Yine bu noktada limited şirket sermayesi hakkında da bilgi vermek gerekir ise limited şirketlerin esas olan sermayesi bellidir. Bu noktada en ufak bir açıklık mevcut değildir.

Bu noktada en çok kafa karışıklığına yol açan durumlardan bir tanesi olan ”Limited şirket şahıs şirketi nedir?” sorusunun yanıtı ise böyle bir ifadenin olmadığı biçimindedir.

Limited Şirket Özellikleri

Limited şirket avantajları ve özellikleri hakkında bilgiler vermek gerekir ise şu bilgiler verilebilir:

  • En az bir en fazla 50 kişi ile kurulabilir. Yani limited sirket kac kisiyle kurulur, limited şirket ortak sayısı da burada bu biçimi ile yanıtlanmış olmaktadır.
  • Gerekli olan sermaye alt limiti 10.000 Türk Lirasıdır
  • Her pay ortaklık hakkını ifade eder. Paylar eşit olarak bölünmüştür. Paylar bellidir.
  • Sermaye olarak ticari itibar ve emeğin konulması mümkün değildir
  • Ortakların mevcut türden olan sorumlulukları şirkete taahhüt ettikleri sermaye değeri kadardır.
  • Tahvil ve hisse senedi çıkarma yetkileri limited şirketlerin bulunmaz
  • Ortakların paylarına göre kar ve diğer haklar dağıtılır.

Limited Şirket Ortaklarının Sorumlulukları Nelerdir?

Şimdi de gelelim bir diğer önemli olan hususa. O da ”Limited şirkette yönetim ve temsil yetkisi kime aittir?” sorusunun yanıtına.

Şimdi bu sorunun yanıtı ise şöyledir: TTK md.370/1 hükmü gereğince; şirket sözleşmesinde eğer aksi ifade edilmemiş ise, temsil yetkisi çift imza ile yönetim kurulundadır. Limited şirketlerde 2 müdür olması durumunda bu durum limited şirketler için de aynı biçimde değerlendirilmektedir.

Limited şirketlerde müdür bir gerçek veya tüzel kişiden ibaret olabileceği gibi birden fazla kimseden de teşekkül edebilir.

Birden çok sayıda müdürün olması halinde bu müdürlerden bir heyet oluşturulur ve bu halde iken müdürlerden bir tanesi şirketin ortağı olup olmadığına bakılmadan genel kurul tarafından müdürler kurulu başkanı olarak atanır.

Limited Şirketlerde ki ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, yalnızca taahhüt etmiş oldukları esas sermaye paylarını ödemekle ve de şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmek ile yükümlü olan kişilerdir.

Limited Şirket Nasıl Kurulur?

Sırada adım adım limited şirket kuruluşu hakkında bilgi verilmesi var. Bu aşamada aynı zamanda şirket kurmak için gerekenler de aşağıda adım adım açıklanmaktadır.

Önce ltd şti kurmak için yapılması gerekenleri açıklayalım:

  1. Şirket sözleşmesi hazırlanır ve kurucuların imzaları tasdik edilir
  2. Şirketi temsile yetkili kişilerin imza beyanları hazırlanır ve onaylatılır
  3. Rekabet Kurumu payı ve nakdi şirket sermayesi ödenir
  4. Ticaret sicil müdürlüğüne başvurulur ve süreç tamamlanır.

Limited şirket kurma maliyeti ise şu şekildedir:

  • Noter masrafları ki bu kentten kente değişmekle beraber 2021 yılı itibarı ile ortalama 750 TL civarındadır.
  • Vergi dairesi masrafları 50 TL ve 200 TL arasında değişir.
  • Ticaret Odası kayıt için ise 1500 ile 2000 TL arasında bir ödeme yapılır.
  • Ayrıca da kuruluş sermayesi vardır ki o da ifade edildiği gibi en az 10 bin Türk Lirasıdır.

Kısaca limited şirket nasıl açılır sorusunun yanıtı bu biçimdedir. Internetten şirket kurmak ise limited şirketler için mümkün olan bir durum değildir.

Limited Şirketin Organları, Limited Şirkette Ortaklık ve Ortakların Hakları

Şirket türleri içinde kendine özel bir yeri olan limited şirketlerin iki yasal mevzuatlar gereği organı vardır. Bunlardan ilki müdürler ve diğeri ise genel kuruldur. Bunun yanı sıra denetçiler limited şirketlerin organları arasında değildir.

Limited şirketlerde olan ortaklık sıfatı;şirket kuruluşu yoluyla, sermaye artırımı ile, birleşme yolu ile ve de tür değiştirme yolu ile asli olarak kazanılır. Tüm bu durumlarda ortaklık hakkının kazanılması ticaret siciline yapılan tescil ile resmiyet kazanmış olur.

Limited şirketlerde ortakların hakları şunlardır:

  • Veto hakkı
  • Oy hakkı
  • Kar payı hakkı
  • Tasfiye payı hakkı
  • Yeni pay alma hakkı
  • Esas sermaye payını devredebilme hakkı
  • Genel kurul kararlarının iptalini ve hükümsüzlüğünü dava etme hakkı
  • Bilgi alma ve inceleme hakkı
  • Haklı sebeplerin olması durumunda şirketin iptalini isteme hakkı
  • Azınlık hakkı

Limited Şirketin Denetimi

Şimdi de gelelim bir diğer merak edilen konu olan firma denetimi konusuna göre bu konuda da yasa açık ve nettir.

Yani yeni Türk Ticaret Kanununa göre, anonim şirketler için zorunlu hale getirilmiş olan bağımsız denetim, limited şirketlere de uygulanmaya başlamış durumdadır.

Dolayısıyla, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren l ülkemizde mevcut olan limited şirketler de finansal tablolarını denetletmek üzere genel kurullarınca bağımsız denetçi ya da bağımsız denetçileri seçmekte ve firmalarının denetimlerini gerçekleştirmektedir.

Limited Şirketin Sona Ermesi

Türkiye de şirket kurmak kadar kurulan şirketlerin sona ermesi de doğal olan süreçler arasındadır. Sona ermesi için şirketin yasanın ilgili maddelerine istinaden iflas etmesi gerekir.

Yine özel sebeplerden ötürü de limited şirketler örneğin organ eksikliği bir nedenden ötürü fesih edilebilir. Yine limited şirketler genel kurul yaptıktan sonra şirket tasfiye kararı verebilirler.

Limited Şirket ve Anonim Şirketin Farkları Nelerdir?

  • Limited şirket ve anonim şirket farkı denilince ilk söylenebilecek olan şey anonim şirketinin son derece büyük ve kapsamlı bir firma olmasıdır. Limited limitet şirketi çok daha orta ölçekli olan bir şirket türüdür.
  • Yine limited şirketler anonim şirketler ile kıyaslandığı zaman dışarıya yapısal olarak çok daha kapalı olan şirketlerdir.
  • Bir diğer farklı olan durum ise anonim şirketlerde olduğu gibi mevcut pay hakkının hiçbir biçimde halka devredilemediği biçimindedir.

Anonim Şirket ve Limited Şirketler Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

Limited şirketler ile anonim şirketler arasında yer alan en büyük benzerlik her iki şirket türünün de şahıs şirketi olmaması ve sermaye şirketleri olmasıdır. Bir diğer benzerlik ise üstte de görüldüğü gibi bağımsız denetim mekanizmasıdır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.