2016 tarihinde Kobi statülerinde hizmet ve faaliyet yürüten işletmelere destek sunmak amacıyla oluşturulmuş olan KOBİGEL (Kobi Gelişim Destek Programı) şartlarının sağlanması halinde başvuru KOSGEB müdürlük ve temsilciliklerine başvuru yapılabilir. Küçük ve Orta ölçekli işletmeler (KOBİ) statüsünde faaliyet yürüten ve destek imkânı arayan işletmelerin ekonomi içerisinde bulunan pay etkinliklerinin arttırılabilmesi adına hazırlanan programın destek tablosu aşağıda belirtildiği gibidir.
Aşağıda belirtilmiş olan Kobi gelişim destek programından yararlanacak olan Kobi hazırlamış oldukları yahut hazırlayacakları projenin onayı almalıdırlar.
Proje Süresi | En az; 6 ay
En fazla; 36 ay (+6) ay |
Desteğin Üst Limiti | Geri ödemesiz (Hibe) destek
En fazla: 300.000 TL Geri ödemeli (Kredi) destek En fazla: 700.000 TL |
Projeye Destek Oranı | Birinci ve İkinci bölgelerde en fazla %60
3. 4. 5. Ve 6. Bölgelerde en fazla %80 |
KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı Tüm Ayrıntı ve Detayları
KOBİGEL Kobi Gelişim Destek Programı tablosu
Yukarıda belirtilen destek oranları onaylanan Kobi projelerine verilecektir. İşletmeler geri ödemeli yahut geri ödemesiz destek imkânlarından KOSGEB onayı ile yararlanabileceklerdir. KOSGEB kredi ve destek imkânları arsa, yer, mülk alımları, araş, bina alımları, taşıt alımları yahut kiralama, personel sosyal yardım, vergi gibi diğer gider türlerini de kapsayabilmektedir.
Personel giderleri ve personel gider destekleri yalnızca onaylanan projelerde asgari ücret üzerinden yapılmaktadır.
KOSGEB tarafından yürütülen ve Kobi statüsündeki esnafların desteklenmesi adına kurulmuş olan bu programdan faydalanabilmeniz için sizlerin ilk olarak KOSGEB veri tabanında yer almanız gerekmektedir. KOSGEB sistemine üye olan kobilere proje destek duyurusu yapılmaktadır. Kosgeb tarafından yapılan destek duyurularını takip etmeniz gerekir. Duyuru alındıktan sonra KOSGEB müdürlük veya temsilciliklerine başvuru yapmanız gerekir. Başvuruya giderken hazırladığınız proje ile gitmelisiniz. İş planı projesi kosgeb uzmanları tarafından değerlendirilecek ve onaylanması hallinde yukarıda söz ettiğimiz KOSGEB destekleri imkânlarından faydalanabilirler. Proje başvurusuna giden Kobi ayrıca program için taahhüt vermelidir. Verilecek olan taahhüt süresi ise proje başlangıç tarihi olarak görülecektir.
KOBİGEL Kobi Gelişim Destek Programı tablosunda belirtildiği gibi geri ödemesiz kredi 300 bin TL olarak geçerken geri ödemeli faizsiz kredi 700 bin TL olarak üst limit çizilmiştir. Kobi bulunmakta olduğu bölge üzerinden destek oranlarından yararlanabilmekte.
Yardımcı KOBİGEL bağlantı linkleri yorumda belirtilmiştir!
KOSGEB KOBİGEL konusundaki alakalı linkler aşağıda bulunan yorum alanında belirtilmiştir.
KOSGEB veri tabanına nasıl kayıt olunur?
Size en yakın KOSGEB Müdürlük ve Temsilcilik adresleri, telefon numaraları ve diğer iletişim bilgileri linkleri yorum içerisinde verilmiştir.
KOSGEB KOBİ Gelişim Destek Unsurları, yapılacak olan Proje Teklif Çağrısıyla konu özellikleri dikkate alınıp değişiklik arz edecektir.
Minimum 6 Ay
Maksimum 36 Ay (+6) Ay
Geri Ödemesiz (Hibe “Kredi” Desteği) Desteği; Maksimum 300.000 TL,
Geri Ödemeli (Kredi Desteği); Maksimum 700.000 TL.
%60 KOBİ Desteği.
KOSGEB KOBİGEL proje desteği alanlar, Proje Teklif Çağrısı ile belirlenecek ve destek sağlanacaktır. Belirtilmiş olan esaslara uygun olarak proje giderlerine Kurul Heyeti karar verecektir. Lakin; gayrimenkul alım, bina inşaat, taşıt aracı alım, araç kiralama, tefrişat, projeyle ilişkilendirilmeyen personel giderleri ve diğer işletme giderleri desteklenemez. Bunun haricinde projeyle ilişkilendirilmeyen personel maliyetleri, diğer giderler, vergi, resim, harçlar ve sosyal güvenlik primleri KOSGEB KOBİGEL desteklerinden yararlanamaz.
Personellere ait giderler ve net ücret (ikramiye, prim, asgari geçim indirimi ve ek ödemeler hariç) üzerinden KOSGEB KOBİ desteği verilecektir.