Kamu ihalesi açılacağı zaman ilgili kamu kuruluşu tarafından harekete geçilirken bu ihaleye iştirak edenlerin herhangi birinin kazanması sonucunda görev ihaleyi alana verilir. Yüklenici olarak adlandırılan bu kişilerin imzalayacakları sözleşme kamu kurumu ile olurken 4735 sayılı kamu ihaleleri sözleşmesi kanununa uygun olarak hareket edilir. Kamu ihalesi şartname hazırlanırken de kamu idaresi tarafından bu belgeler temin edilir.
Şartname olarak adlandırılan belgeler teknik şartname ve idari şartname olarak iki başlık altında ele alınabilirken bazı durumlarda kamu idaresi bu şartnameleri hazırlatabilir. Hazırlattırılan şartnamelerde kamu idaresi ihale yetkilisinin onayının olması ise bir zorunluluktur.
Teknik şartnamede yer alan bilgiler ihale konusu ve işi ilgilendiren detaylardır. Teknik şartnamelerde aranan özellik fırsat eşitliğine imkân tanıyıcı nitelikte olması gereğidir. Bundan dolayı da hazırlanma süreçlerinde bu konu dikkate alınır.
İdari şartnamelerin idare tarafından hazırlanması gerekir ve bu belgelerde idarenin talep ve istekleri yer alır. Kamu ihaleleri kamusal ihtiyaca yönelik olarak açılırlar. Mal ve hizmet alımı ya da yapım işi gerekli olduğunda açılan ihaleler sayesinde kamu kurumu ihtiyaç duyacağı işleri yüklenici firmaya yaptırır.
Yüklenici ile kurum arasında imzalanan sözleşmelerin ardından da işin başlaması söz konusu olur. Bu tür ihaleler hukuk devletinin bir gereği olarak kamuoyu denetimine açık olarak gerçekleştirilirlerken bazı ilkeler çerçevesinde yürütülürler. Sözleşmeleri ilgilendiren kanun ise kamu ihaleleri sözleşme kanunu olarak 4735 sayılı kanun maddesi kapsamında ele alınır.
Kamu ihalelerini ilgilendiren ilkeler arasında rekabete uygunluk ve açıklık önemli bir yer tutar. Taraflara karşı eşit muamele ve güvenilir olmak da oldukça önemli ilkeler arasında yer alır. Kamu ihaleleri düzenlenirken bu temel ilkeler çerçevesinde hareket edilirken kamuoyu denetimine açık olarak düzenlenmesi de oldukça önemli bir ayrıntıdır. Kamu ihalesi ilkeleri uyulması gereken kurallar arasında yer alır.
Kamunun mallarının kontrollü kullanımı ve verimli olarak bunlardan yararlanılması amacıyla düzenlenen ihalelerde yine kamuya hizmet götürmek amaç edinilir. Hizmetin kaliteli ve güvenilir olması ise ihaleden beklenen durumdur.
Kamu ihalelerine yönelik olarak oluşabilecek şüphe içeren durumlar karşısında kamuoyu denetimine açık olması bu tür ihalelerin özelliğidir. Bunun yanı sıra dava sürecinden önce itiraz aşamalarının geçilmesi gerekirken Kamu ihalesi dava idari mahkemeye açılır.
Kamu ihalesi ile ilgili oluşabilecek bu tür olumsuzluklarda kamu ihalesi avukatı aracılığı ile bilgi almak önemlidir. Kamu ihale davaları her gün yenilen mevzuatlar gereği gelişmelere açık davalardır. Bundan dolayı da güncel gelişmelerin yakın takibi bir zorunluluk olmaktadır.
Kamu ihalesi davalarına yapılan şikâyet ve itirazen şikâyet süreçleri istenilen sonucu vermediğinde dava açmak mümkün olur. İdari yargı yolu açık olmakla birlikte önce ihaleyi açan kamu kurumuna şikâyet gerçekleştirilir.
Kamu ihale kurumuna ise itirazen şikâyet yapılmasına rağmen sonuç alınamadığında idare mahkemesine dava açılabilir. Kamu ihalesine yönelik olarak çeşitli biçimlerde suç işlenmesi mümkün olurken ihaleye fesat karıştırmak gibi suçlardan söz etmek mümkündür.
Dava açılacağı zaman zamanaşımı sürelerinin aşılmaması da önemli bir ayrıntıdır. Kamu ihaleleri kanunilik ve hukuka uygunluk ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetlerdir. Bundan dolayı da hukuk kuralları ile denetim altında tutulurlar. Kamu yararının gözetilmesi ihalenin gerçekleştirilmesi aşamasında önemsenen bir konu olur.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.